< TILBAKE TIL FORSKE ET ANNET STED
Reise med barn
Flere barn følger med foreldrene sine på forskeropphold utenlands. I de aller fleste tilfeller er utenlandsoppholdet en positiv og lærerik opplevelse for barna.
Sjekk om barnet ditt beholder barnehageplassen når dere kommer igjen. Ta kontakt med barnehagestyret og send søknad tidlig for å få avklart hvordan barnehagen vurderer fravær og permisjonssøknader.
Du har ikke rett til å få barnet inn igjen i samme barnehage etter et opphold, men det er verdt å undersøke. Kommer du tilbake i sommerhalvåret, kan det være noe enklere siden alle barnehager vil ha mange ledige plasser for høsten.
Det er lurt å holde kontakten med barnehagen mens dere er borte for å gjøre overgangen tilbake til gammel barnehage så lett som mulig for barnet. Ta gjerne med bilder av de andre barna og personalet dit dere skal.
Barne- og ungdomsskole
Du kan søke permisjon fra skolen i Norge og du søker direkte til den enkelte skole. Sjekk imidlertid med skolen hva konsekvensene av fraværet vil være. Det er greit å få oversikt hva barnet eventuelt vil mangle av kunnskaper.
Mange erfarer at barna tar med seg mye ny kunnskap og erfaring hjem også og at dette er like viktig å være klar over nå barnet skal integreres på nytt i norsk skole.
Ta med nødvendig dokumentasjon, som pensumlister og læreplaner, på barnets skolegang i Norge. Noen skoler i utlandet vil også kunne kreve helseattest og dokumentasjon på vaksinasjonsprogram.
Videregående skole
Videregående skole stiller strengere krav til læreplaner, læringsutbytte og fagkombinasjoner enn grunnskolen. Kontakt Fylkeskommunen for å søke permisjon og undersøk hvilke krav som stilles gjennom lærerplanene. Elever må i noen tilfeller ta ekstra fag når de kommer tilbake til Norge.
Sjekk hvilke vaksiner det er vanlig å ta dit dere reiser og om barnet må ta tilleggsvaksiner. Dersom du ikke har fulgt vaksinasjonsprogrammet for barn i Norge, bør du kontakte med helsestasjonen/skolehelsesøster for en samtale.
Husk å ta med alle vaksinasjonspapirer på engelsk. Dersom barnet har hatt en sykdom, kan du dokumentere dette med blodprøve. Ta med utskrift på engelsk av blodprøven.
Barn må ofte ha Hepatitt B vaksine og det tar minimum 6 måneder å fullføre dette vaksinasjonsprogrammet. Start derfor tidlig med vaksinasjonen, slik at du rekker hele før du drar.
Spør vertsinstitusjonen om hjelp til å finne en egnet barnehage eller skole. EURAXESS i EU/EØS-land og utenfor Europa vil også kunne hjelpe deg. Besøk gjerne barnehagen eller skolen og snakk med de ansatte før du takker ja til plass.
Andre tips
- Globalskolen og Norskskolen gir kompletterende undervisning i norsk, RLE og samfunnsfag fra første til tiende årstrinn. Både Globalskolen og Norskskolen er nettbasert og gratis.
- Oversikt over norske skoler i utlandet
- Kontakt Utdanningsdirektoratet om mulighet for å avlegge eksamen i videregående skole i utlandet
- Barne og likestillingsdepartementet og Kunnskapsdepartementet har utarbeidet en veiledning for barnefamilier som flytter til utlandet (PDF) . Veiledningen tar for seg blant annet meldeplikt, forsikring, skole og opplæring.
Du bør avklare med din norske arbeidsgiver om de kan dekke skolepenger.
Utgifter til skolepenger og barnepass regnes heller ikke alltid som trekkefrie merutgifter og gir ikke alltid fradrag ved ligning.