< TILBAKE TIL FORSKE ET ANNET STED
REISE MED EKTEFELLE
Mange reiser med ektefelle/partner på forskningsoppholdet og det kan være en utfordring å ivareta begges karriere på utenlandsoppholdet. Her er en oversikt over noen muligheter.
Vitenskapelige stillinger i utlandet
Personlige nettverk er ofte utgangspunktet for et forskeropphold eller en forskerstilling i utlandet. Da gjelder det å bruke egne og ditt fagmiljøs kontakter. En annen innfallsvinkel er å søke på utlyste stillinger.
Aktuelle stillingsdatabaser er:
- Vitenskapelige stillinger i Europa lyses ut på www.euraxess.eu. Der kan du filtrere på bl.a. land, tema og sektor.
- The Scientist Careers
- Inside Higher Ed > Careers > Dual career search
- Cambodia Jobs
- Jooble
Søke andre stillinger i utlandet
Foruten å søke på utlyste stillinger, kan det være lurt å sende åpne søknader eller ta direkte kontakt med en arbeidsgiver eller fagmiljø for å formidle din interesse og kompetanse for jobb. Andre tradisjoner for ansettelse kan gjøre at dette er avgjørende for om du får jobb.
Forskningsinstitusjoner i noen land ansetter gjerne forskeres partnere, som ikke selv er forskere, men som ofte er høyt utdannet, i administrative stillinger.
Europa
Som EU/EØS-borger kan du fritt søke jobb i andre europeiske land.
- Dersom du skal bo i et annet europeisk land, kan du ta kontakt med andre medlemmer i nettverket. Flere land har egne veiledningstjenester for partnere som følger med mobile forskere på deres utenlandsopphold og Euraxess-nettverket kan sette deg i kontakt med disse.For en oversikt over EURAXESS i Europa se: EURAXESS around the world
- Eures formidler ledige stillinger i andre europeiske land og delvis i resten av verden. EURES-rådgiverne tilbyr i tillegg veiledning og rådgivning etter behov underveis i jobbsøkerprosessen. Du kan derfor starte jobbsøkningsprosessen allerede før avreise.
Utenfor Europa
Du trenger i utgangspunktet arbeidstillatelse for å kunne jobbe i land utenfor EU/EØS. Ta kontakt med det aktuelle lands ambassade for informasjon om arbeidstillatelse.
Her er noen aktuelle stillingsdatabaser:
- CareerOneStop, America`s Job Bank sponsored by the U.S. Department of Labor
- Inside Higher Ed > Careers > Dual career search
- Jobs UK, akademiske stillinger verden over
- UDs stillingsdatabase og oversikt over internasjonale organisasjoner
- World Wide Worker formidler internasjonale stillinger innen olje og gass
Frivillig arbeid
Mange land har også et betydelig marked for frivillig, ubetalt arbeid. Aktuell stillingsdatabaser for frivillig arbeid er:
Ta høyere utdanning i utlandet?
ANSAs studieinformasjon for utdanning i utlandet utarbeider informasjon og driver en veiledningstjeneste om utdanning i utlandet. ANSA svarer på spørsmål om land, fag, søknadsprosesser, godkjenning, praktiske spørsmål med mer: www.ansa.no
Aktuelle databaser og nettportaler for utdanning i utlandet:
Støtte fra Lånekassen til utdanning
Du kan få støtte fra Lånekassen dersom du tar utdanning på fulltid ved et offisielt godkjent lærested og dersom utdanningen tilsvarer en norsk bachelor- eller mastergrad, eventuelt doktorgrad, og har samme opptakskrav som i Norge. Les mer på Lånekassens nettsider.
Være hjemme med barn?
Mange velger å få barn i forbindelse med et forskeropphold utenlands, slik at den ene av partene er hjemme med barnet i perioden mens den andre jobber. Her er økonomiske stønader du kan ha rett til.
- Fødsels- og foreldrepenger: Sjekk med NAV International om du beholder medlemskapet i norsk folketrygden under utenlandsoppholdet. Medlemskapet sikrer rett til fødsels- og foreldrepenger. For mer informasjon se: Nav.no > Person > Familie > Venter du barn?> Svangerskaps- og foreldrepenger og utland
- Barnetrygd: På opphold i EU/EØS- land i inntil 6 mnd, vil dere kunne ta med barnetrygden. Barnetrygd gis også unntaksvis under opphold med varighet på mer enn 6 mnd i EU/EØS og i land utenfor EU/EØS som Norge har trygdeavtale med. Beholder dere medlemskapet i norsk folketrygd, kan dere også ta med barnetrygden til land Norge ikke har avtale med. For mer informasjon se:Nav.no > Person > Familie > Barnetrygd og kontantstøtte > Barnetrygd
- Kontantstøtte: Kontantstøtte kan kun unntaksvis tas med til utlandet dersom dere skal til et nordisk land eller på opphold i inntil 3 mnd i et EU/EØS-land. For mer informasjon se: Nav.no > Person > Familie > Barnetrygd og kontantstøtte > Kontantstøtte