< TILBAKE TIL FORSKE ET ANNET STED
Skatt ved utenlandsopphold
De økonomiske spørsmålene ved et utenlandsopphold påvirkes i stor grad av skatt og ligning. Det kan være mye å hente på å sette seg inn i fradragsmuligheter og eventuelt skatteavtale.
Om du skal betale skatt i Norge avhenger blant annet av hvor lenge du skal være i utlandet, om du har fast eiendom i Norge og hva slags arbeid du skal utføre utenlands. Hovedregelen er at du betaler skatt i det landet du har inntekten din fra.
Norsk arbeidsgiver
Har du norsk arbeidsgiver i perioden du er utenlands, for eksempel hvis du drar på forskertermin, skatter du til Norge.Utenlandsk arbeidsgiver
Har du utenlandsk arbeidsgiver, for eksempel hvis du tar en postdoktorstilling i et annet land, vil du i hovedsak skatte til landet du reiser til. Starter du stillingen på høsten vil du likevel skatte til Norge, det året du reiser. Det samme skjer hvis du kommer hjem i vårsemesteret. Husk derfor å sjekke selvangivelsen for det året du dro og det året du kom hjem. Har du fast eiendom i Norge, vil du vanligvis måtte levere selvangivelse i Norge for hele perioden du er borte.
Norge har skatteavtaler med en rekke land og hver avtale er forskjellig. Du må derfor undersøke om det er en avtale mellom Norge og det landet du skal til og hva denne inneholder. Formålet med skatteavtalene er å hindre dobbel beskatning og du må selv søke fritak for skatt/endring av skattetrekk hos Skatteetaten før avreise.
Bruk skjema RF 1102 med vedlagt dokumentasjon. Du må vanligvis legge ved invitasjonsbrevet fra vertsinstitusjonen som må være signert før oppholdet starter for at du skal kunne søke skattefritak for perioden. Det endelige skattefritaket må du fremme i selvangivelsen ved å kreve skattenedsettelse i skjema RF 1150.
Skatteavtalene med USA, Brasil, Kina, Frankrike, Ungarn, Italia, Israel, Polen og Tyrkia inneholder bestemmelser om forskere (jmf. USA Art. 15, Brasil Art. 20, Kina Art. 20, Frankrike Art. 21, Ungarn Art. 20, Italia Art. 20, Israel Art. 20, Polen Art. 21, Tyrkia Art. 20).